Smart Buildings

ICT en Techniek raken steeds sterker verweven. De combinatie van ICT en Techniek wordt Smart Technology genoemd. Er vindt een verschuiving plaats van geautomatiseerde gebouwen naar slimme  gebouwen.

Een Smart Building is een gebouw waarin slimme, innovatieve technieken en processen zijn toegepast, waardoor comfort (gebruikersgemak en beleving), veiligheid, productiviteit verbeteren en bijdragen aan een duurzamer, gezonder, energiezuiniger gebouw met een hogere vastgoedwaarde. Zo’n gebouw kan bijvoorbeeld zijn: een kantoor, een hotel,  een onderwijs- of onderzoeksgebouw, een medisch centrum of een woontoren. Een gebouw is pas slim als het de gebruiker – door het toepassen van innovatieve ICT en Techniek – kan ondersteunen, ‘meedenkt’ met de mensen die er werken of wonen én informatie geeft over optimaal gebruik ervan; gebouwen die zich sterk aanpassen aan de gebruikers. Zowel voor de gebruiker als voor de eigenaar van een gebouw geeft dit een meerwaarde (win-win).

Slimme toepassingen, zoals internet-of-things (IoT), Big Data, Business Intelligence (BI) & Artificial Intelligence (AI) voor gebouwbeheer bieden steeds meer mogelijkheden. Deze trend zou mede een bijdrage kunnen leveren aan een (nog) beter energielabel. Analyses van data kunnen worden gemaakt en waar nodig de installaties slim worden bijgestuurd. Gezien de snelle ontwikkelingen op Smart Technology en ICT-infrastructuur gebied en de (wettelijk verplichte) verduurzaming van het Vastgoed komen de vakgebieden ICT, Techniek en Vastgoed nog dichter bij elkaar dan ooit te voren. Dit resulteert veelal in complexere en tevens interdisciplinaire vraagstukken.